Jättepanda

Jättepanda

Lär dig om den här medlemmen i björnfamiljen som blivit en symbol för bevarandet av vilda djur och växter.

Biologi

Nyckelord

panda, WWF, bambu, Kina, bära, South China, naturvård, växtätande, däggdjur, jord bostad, cub, finger, Ryggsträngsdjur, miljöskador, miljöförorening, subtropiskt klimat, djur, biologi

Relaterade objekt

Scener

Jättepanda

Jättepandan är en hotad medlem i björnfamiljen och den lever i de subtropiska skogarna i Kina.

Tidigare fanns den i hela centrala och södra Kina men idag återstår bara små och isolerade populationer. Pandor fanns tidigare också i lågländerna men på grund av avskogning och andra faktorer är deras habitat numera begränsat till högländerna.
Jättepandan spenderar det mesta av sin tid på marken men den kan också klättra i träd och simma. De kan stå på bakbenen men den ställningen tröttar ut dem. Så fort pandan får chansen passar den på att vila.
Bambublad, stammar och skott utgör 98% av pandans föda. När de äter sitter de oftast ner så att de kan använda framtassarna för att hålla i födan.
Pandor är aktiva i skymningen och på natten. På dagen sover de, i urholkade trädstammar, i klippskrevor eller i grottor. De skapar tunnelliknande stigar i bambuskogen, och skapar på så vis passager mellan området där de äter och platsen där de sover. De sitter ner och äter ungefär 10–12 timmar per dygn. Deras läte liknar fårens bräkande. Till skillnad från andra björnar går inte pandan i ide under den kalla perioden, istället flyttar de till lägre liggande platser där temperaturen är högre. Vilda jättepandor har en förväntad livslängd på ungefär 25 år.

Storlek

  • kroppslängd (inklusive svans): 150–190 cm
  • kroppsmassa, vuxen individ: 70–125 kg

Anatomi

  • stort huvud
  • svarta öron
  • kort svans
  • stora tassar
  • svarta framben
  • svarta bakben

Den kraftiga kroppshyddan är typisk för björnar, den enda skillnaden är egentligen det svart-vita mönstret i pandans päls.
Deras huvuden ser större ut än på andra björnar men detta beror främst på deras kraftiga käkmuskler och de stora ben som utgör fästpunkter för dessa. Det är därför pandans skalle är rundad.

Inre organ

  • lungor
  • hjärta
  • lever
  • diafragma
  • magsäck
  • tunntarm
  • tjocktarm
  • njurar
  • gallblåsa
  • ryggmärg
  • hjärna

Skelett

  • tänder - Pandan har totalt 42 tänder. De främre och bakre kindtänderna är större och bredare än hos andra björnar.
  • "sjätte fingret" - Det är inga riktiga fingrar utan förstorade handledsben. Precis som med människan kan göra med sin motsättliga tumme, kan pandan använda dessa för att gripa tag i födan.
  • stor skalle - Den är proportionellt större än andra björnars och utgör en större fästyta för pandans kraftiga käkmuskler.

Utveckling

  • vuxen individ
  • unge
  • några veckor gammal unge

Relaterade objekt

Topografisk karta över Kina

Denna animation visar Kinas topografi och hydrografi.

Kinas administrativa karta

Denna animation visar Kinas viktigaste administrativa enheter.

Kinesiska muren

En serie befästningar som byggdes för att förhindra intrång från nomandgrupper från norr.

Liuhe-pagoden (Hangzhou, 1100-talet)

De Sex Harmoniernas pagod är belägen vid floden Qiantang i Kina.

Afrikansk elefant

Det största landlevande däggdjuret på jorden.

Bisonoxe

Bisonoxen är det största landlevande däggdjuret i Nordamerika.

Dront

Dronten är en utdöd fågelart som levde på ön Mauritius. Den har blivit en symbol för utrotade djurarter.

Näbbdjur

Ett däggdjur med egenskaper som är typiska för reptiler: det lägger ägg och har en kloaköppning.

Smilodon Sabeltandad katt

Stora, utdöda kattdjur som fick sitt namn efter formen på de stora hörntänderna.

Added to your cart.