Panda wielka

Panda wielka

Zapoznajmy się z tym niedźwiadkiem, który jest znanym symbolem światowej walki na rzecz ochrony zwierząt!

Biologia

Etykiety

panda, WWF, bambus, Chiny, znieść, Chiny Południowe, ochrona przyrody, roślinożerny, ssak, mieszkanie gleby, niedźwiadek, cal, Kręgowce, szkody w środowisku, zanieczyszczenie środowiska, subtropiki, zwierzę, biologia

Powiązane treści

Sceny

Panda wielka

Zamieszkująca podzwrotnikowe lasy Chin panda wielka to zagrożony wyginięciem gatunek niedźwiedzia.

Zasięg występowania pandy obejmował niegdyś rozlegle tereny Środkowych i Południowych Chin, dziś jednak dziko żyjąca populacja zajmuje jedynie resztki dawnego siedliska. Kiedyś panda wielka zamieszkiwała również położone niżej tereny, jednak karczowanie lasów i inne czynniki zmusiły ją do powrotu w góry.
Panda wielka jest zwierzęciem stopochodnym, ale świetnie wspina się po drzewach i dobrze pływa. Potrawi stawać na zgiętych tylnych łapach, ale szybko się męczy: do odpoczynku wykorzystuje każdą okazję.
98% pożywienia pandy stanowi bambus. Zwierzę pożywia się najczęściej na siedząco, bo wówczas przednimi łapami może przytrzymywać pokarm.
Pandy wielkie wykazują aktywność o zmierzchu lub nocą, w dzień zaś śpią w dziuplach, rozpadlinach skalnych lub grotach. W bambusowych zaroślach robią ścieżki na kształt tuneli, żeby połączyć swoje żerowisko z leżem. Panda potrafi siedzieć w jednym miejscu przez bardzo długi czas (10-12 godzin): prowadzi zdecydowanie leniwszy tryb życia, niż jej krewniacy. Głos pandy przypomina beczenie barana.
W przeciwieństwie do innych niedźwiedzi pandy wielkie nie zapadają w sen zimowy, schodzą tylko na niżej położone tereny. Na wolności panda wielka dożywa wieku około 25 lat.

Wymiary

  • długość ciała (z ogonem): 150-190 cm
  • masa ciała dorosłego osobnika: 70-125 kg

Budowa ciała

  • duża głowa
  • czarne uszy
  • krótki ogon
  • długie łapy
  • czarne łapy przednie
  • czarne łapy tylne

Budowa ciała pandy wielkiej jest taka sama, jak innych niedźwiedzi, wyróżnia ją tylko kontrastowe czarno-białe ubarwienie futra.
Głowa pandy wydaje się większa, niż u innych gatunków niedźwiedzi. Jest to konsekwencja dobrze rozwiniętych mięśni żwaczy i powiększenia powierzchni przyczepnej tych mięśni. W rezultacie czaszka stała się wyższa i okrągła.

Narządy wewnętrzne

  • płuca
  • serce
  • wątroba
  • przepona
  • żołądek
  • jelito cienkie
  • jelito grube
  • nerki
  • pęcherzyk żółciowy
  • rdzeń kręgowy
  • mózg

Szkielet

  • zęby - Panda ma łącznie 42 zęby. Zęby przedtrzonowe i trzonowe są dużo szersze i większe, niż u innych niedźwiedzi.
  • "szósty palec" - Tak naprawdę jest to przedłużona kość nadgarstka. Podczas chwytania pożywienia zwierzę używa jej jako kciuka.
  • duża czaszka - Jest większa w stosunku do innych gatunków niedźwiedzi, musi bowiem zapewnić większą powierzchnię przyczepną mięśniom żwaczy.

Rozwój

  • osobnik dorosły
  • mały niedźwiadek
  • kilkutygodniowy niedźwiadek

Powiązane treści

Topograficzna mapa Chin

Animacja pokazuje topografię i hydrografię Chin.

Mapa administracyjna Chin

Animacja przedstawia najważniejsze jednostki administracyjne w Chinach.

Wielka pagoda w Chinach (Hangzhou, XII w.)

Buddyjska pagoda Sześciu Harmonii w Chinach znajduje się niedaleko rzeki Qiantang Jiang.

Wielki Mur Chiński

Zadaniem obronnego systemu fortyfikacji było zapobieganie inwazji koczowniczych plemion z północy.

Bizon amerykański

Największy ssak lądowy Ameryki Północnej.

Dront dodo

Dodo to gatunek dużego, wymarłego ptaka nielotnego, występującego na wyspie Mauritius. Stał się symbolem wymarłych gatunków.

Dziobak

Ssak posiadający cechy charakterystyczne dla gadów, rozmnaża się składając jaja, posiada kloakę.

Słoń afrykański

Największe zwierzę lądowe na Ziemi.

Smilodon

Wymarła podrodzina olbrzymich kotowatych, które otrzymały swoją nazwę od dużych kłów.

Added to your cart.