Panda velká

Panda velká

Seznamte se s medvědem, který se stal symbolem pro ochranu zvířat.

Biologie

Klíčová slova

panda, WWF, bambus, Čína, Medvídek, Jižní Čína, Ochrana přírody, býložravý, savec, obydlí půdy, medvídě, prst, Obratlovci, škody na životním prostředí, znečištění životního prostředí, subtropy, zvíře, biologie

Související doplňky

Scénky

Panda velká

Panda velká je v subtropických lesích Číny potenciálně ohroženým druhem medvěda.

Kdysi se ve střední a jižní Číně vyskytovala na obrovském území, dnes najdeme ve volné přírodě už jen malé, izolované populace. V minulosti žila i v nižších oblastech, ale kvůli odlesňování a jiným vlivům byla vylačena do hor.
Panda velká většinu svého času tráví na zemi, ale umí se i šplhat a plavat. Panda velká dokáže stát i na zadních nohách, ale je to pro ni únavné. Každou příležitost využije na odpočinek.
V případě pandy velké 98% potravy tvoří bambus. Svou potravu konzumuje obvykle vsedě, díky čemuž se jí uvolní přední tlapy, kterými si může přidržovat jídlo.
Tato zvířata jsou aktivní za soumraku nebo v noci, během dne spí v dutinách stromů, štěrbinách skal nebo jeskyních. V bambusových houštinách si vytváří průchody podobné tunelům, aby spojila místo pro pastvu s místem svého odpočinku.
Denně stráví 10-12 hodin sezením a konzumováním potravy. V porovnání s příbuznými druhy je velmi pomalá. Vydává zvuky, které připomínají bečení ovcí.
Na rozdíl od jiných medvědů panda velká se neukládá na zimní spánek, během chladnějšího období migruje do níže položených oblastí. Průměrná délka života pand velkých, které žijí ve volné přírodě, je přibližně 25 let.

Rozměry

  • délka těla (včetně ocasu): 150-190 cm
  • hmotnost dospělého zvířete: 70-125 kg

Anatomie

  • velká hlava
  • černé uši
  • krátký ocas
  • velká tlapa
  • černé přední nohy
  • černé zadní nohy

Panda velká má stejnou tělesnou stavbu jako ostatní medvědi, liší se od nich pouze kožichem, který má kontrastní černo-bílou barvu. Její hlava je proporčně větší v porovnání s ostatními druhy medvědů a poskytuje větší povrch pro přilnutí dobře vyvinutých žvýkacích svalů. Z tohoto důvodu je lebka pandy vysoká a zaoblená.

Vnitřní orgány

  • plíce
  • srdce
  • játra
  • bránice
  • žaludek
  • tenké střevo
  • tlusté střevo
  • ledvina
  • žlučník
  • mícha
  • mozek

Kostra

  • zuby - Panda má dohromady 42 zubů. Její zadní řezáky a stoličky jsou mnohem širší a větší v porovnání s ostatními medvědy.
  • „šestý prst“ - Není to skutečný prst, ale prodloužená kost zápěstí. Panda ho používá jako palec při uchopení potravy.
  • velká lebka - Je proporčně větší v porovnání s ostatními druhy medvědů a poskytuje větší povrch pro přilnutí žvýkacích svalů.

Vývoj

  • dospělé zvíře
  • medvídě
  • několikatýdenní medvídě

Související doplňky

Relief map of China

An introduction to the relief and hydrography of China.

Administrativní mapa Číny

Tato animace vám představí hlavní administrativní jednotky Číny.

Pagoda Liuhe (Chang-čou, 12. století)

Buddhistická pagoda šesti harmonií se nachází v Číně, u řeky Qiantang.

Velká čínská zeď

Účelem tohoto složitého systému opevnění bylo chránit Čínu před vpády severních kmenů.

Šavlozubý tygr

Vyhynulé velké kočkovité šelmy pojmenované podle jejich velkých šavlových špičáků.

Bizon americký

Bizon americký je největší savec Severní Ameriky.

Dronte mauricijský (Dodo)

Již vyhynulý pták dodo, který byl neschopný na let, se stal symbolem vyhynulých živočichů.

Ptakopysk podivný

Savec s rysy typickými pro plazy: snáší vajíčka a má kloaku.

Slon africký

Největší suchozemské zvíře.

Added to your cart.